Majoritatea comercianţilor şi distribuitorilor de măsline şi ulei de măsline nu respectă condiţiile de etichetare şi modul de comercializare a acestor produse. Sursa: Reuters
Cel puţin aşa arată un control făcut la aproape 700 de operatori economici care vând măsline şi ulei de măsline de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).
„Etichete menite să inducă în eroare clienţii”
30% din produsele verificate foloseau denumiri sau etichete menite să inducă în eroare potenţialii clienţi. Lipsa informaţiilor obligatorii face dificilă alegerea produsului sau creează o percepţie fals-pozitivă asupra unui produs inferior.
Spre exemplu, în loc de „ulei din turte de măsline” se utilizează denumiri precum „ulei de măsline Pomace” sau "Ulei Sansa de măsline" sau chiar "Ulei de măsline Pomace – Sansa”. „Termenii "sansa" şi "pomace" nu reprezintă nume proprii ale producătorului sau mărcii uleiului, chiar dacă denumirea afişată la raft sugerează acest lucru, ci "resturi de presare" sau "turte”. Ele desemnează un ulei de măsline de calitate inferioară”, spune Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC-ului.
Şi la comercializarea măslinelor de masă au fost găsite abateri. „S-a omis înscrierea tratamentului de conservare cu gluconat feros la care au fost supuse măslinele. În multe locuri, se găsea denumirea „măsline negre”, în loc de „măsline înnegrite prin oxidare”, adaugă specialistul.
Aproape 700 de operatori, controlaţi
În urma controlului făcut de inspectorii ANPC-ului, au fost controlaţi 661 operatori economici, atât comercianţi cât şi distribuitori ai acestor produse. La 457 dintre operatorii economici au fost constatate abateri.
A fost verificată o cantitate de 71 tone produse (54,5 tone măsline de masă şi 16.500 litri ulei de măsline). Din acestea, 23