Premierul Emil Boc a declarat joi, la Budapesta, la finalul discutiilor cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, ca imprumutul nerambursabil aprobat Republicii Moldova, in valoare de 100 milioane de euro, va fi destinat sustinerii infrastructurii din aceasta tara. Boc a precizat ca pana la data de 24 martie vor fi finalizate negocierile pentru acest imprumut.
"Am stabilit ca data de 31 martie sa fie data la care primul cetatean al Republicii Moldova sa beneficieze de permisul de mic trafic de frontiera si, de asemenea, am stabilit ca pana in 24 martie sa finalizam la nivel de negociere acordul de imprumut nerambursabil de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, pentru sustinerea infrastructurii din Republica Moldova cate 25 milioane euro in fiecare an, pe urmatorii 4 ani, pentru ca acest acord sa devina pragmatic", a precizat premierul Boc.
"Impreuna cu premierul Ungariei am stabilit ca trebuie sa prevenim fenomenul de etno-business"
Pe de alta parte, primul ministru a discutat cu premierul Ungariei, Gordon Bajnai, despre reprezentarea corespunzatoare a minoritatii romanesti in Parlamentul de la Budapesta si despre combaterea fenomenului denumit "etnobusiness".
"Am abordat probleme legate de comunitatea romaneasca din Ungaria, problema unor demersuri rapide si punctuale pentru ca reprezentarea minoritatilor nationale sa fie realizata si in Parlamentul Ungariei, potrivit prevederilor constitutionale. Am mai discutat despre un aspect ce tinde sa devina o regula - reprezentarea minoritatilor nationale de catre persoane care nu apartin minoritatilor respective, fenomen denumit etnobusiness", la finalul intrevederii cu omologul sau ungar.
"O persoana care nu apartine minoritatii respective se declara ca apartinand si chiar intra in structurile locale sau centrale. Legislatia UE, pe de alta parte, nu impi