Ce i s-a întâmplat la Jocurile Olimpice de la Vancouver olandezului Sven Kramer, cel mai valoros patinator al planetei pe distanţe lungi, depăşeşte ghinionul.
Să fii pur şi simplu cel mai bun, deţinător al recordului mondial, neînvins de aproape patru ani în cursa de 10.000 de metri, să câştigi finala olimpică având patru secunde în faţa locului doi şi să fii descalificat pentru că antrenorul tău te-a îndrumat greşit e curată pacoste.
„Gafa” s-a petrecut în faţa nu doar a milioane de telespectatori, ci şi a extrem de vocalului grup de suporteri „portocalii”, înmărmuriţi de deznodământul concursului de patinaj viteză, precum şi a iubitei lui Sven, cea care şi-a îngropat faţa în pumni, moment în care s-a prins şi sportivul că ceva nu era în regulă. Prestigioasa publicaţie „Time” ne explică de ce e atât de popular acest sport în Ţările de Jos şi de ce curg valuri de bere olandeză în tribunele Olimpiadei.
În acea parte a Europei, copiii învaţă să patineze şi să meargă în acelaşi timp. Acolo oamenii se dau cu patinele de o mie de ani şi o fac şi acum, pe canalele îngheţate, ca pe timpurile în care nu te puteai deplasa altfel între micile aşezări rurale.
Gerard Kemkers, antrenorul care practic i-a smuls elevului său aurul olimpic de la gât, şi-a recunoscut spăşit eroarea apărută când mai erau 8 ture din cele 25 a câte 400 de metri: „Greşeala mea, responsabilitatea mea. Eu i-am spus să intre pe culoarul de interior când trebuia să ia virajul pe exterior. Am fost neatent deoarece notam timpul de trecere”.
Să greşeşti culoarul, pe care îl schimbi la fiecare tur, e o eroare de începător. I s-a mai întâmplat unui profesionist şi a fost ani buni râsul patinajului. Din cauza unui antrenor, însă, e fără precedent. După cursă, elevul şi-a făcut antrenorul idiot.
Culmea e că, imediat după titlul luat la 5