Anumite feluri de mancare si alimente foarte apreciate de consumatori nu sunt atat de inofensive precum par la prima vedere. Tonul dauneaza sistemului nervos, varza ne poate infecta cu salmonella, iar cafeaua ne poate opari, potrivit revistei Time.
Hot-dogul
Acest produs poate fi un pericol pentru copii, care se pot sufoca prin inghitirea lui, si ar trebui sa aiba o eticheta de avertizare pe ambalaj. Aproximativ 17% din asfixierile alimentare in randul copiilor sub 10 ani sunt cauzate de hot-dog, potrivit unui studiu realizat in 41 de state americane. Academia Americana de Pediatrie a recomandat chiar schimbarea formei acestei gustari, pentru a evita intepenirea ei in gatul celor mai tineri consumatori.
Legumele cu frunze
Spanacul, salata, varza alba si cea creata s-au numarat pe lista celor mai riscante alimente in 2009, potrivit Centrului de Stiinta pentru Interesul Public, din subordinea Administratiei alimentare si a medicamentelor (FDA), din Statele Unite ale Americii. Institutia a identificat anul trecut 363 de eruptii si epidemii diferite corelate cu legumele; 240 dintre ele se referau la mancarea servita in restaurante. De majoritatea contaminarilor este vinovat un agent patogen numit Nirovirus, care se gaseste de obicei pe mainile nespalate ale unui consumator sau bucatar bolnav. Alte bacterii sunt E. coli si salmonella, ambele putand contamina alimentele in timpul prepararii, daca legumele intra in contact cu ingrasaminte animale sau apa infectata.
Tonul
Un tip de carne foarte popular, tonul este unul dintre cele mai consumate feluri de peste din lume. Are insa si una dintre cele mai proaste reputatii. Un raport al guvernului american din 2004 avertizeaza ca un consum exagerat al acestui aliment creste nivelul de mercur din organism, dauneaza sistemului nervos si mareste riscul bolilor cardiovasculare. O investigatie a z