Ducu Bertzi spune că nerespectarea regulilor în societatea românească a condus la dispariţia bunului-simţ şi la promovarea nonvalorilor, muzica de calitate fiind, la rându-i, atrasă de acest vârtej.
Pe unde se refugiază românii care pretind că orizontul lor intelectual se întinde dincolo de ecranele televizoarelor? Pe unde se duc aceia care nu au căpătat reflexul pavlovian de a urmări ştiri despre atrocităţi şi pseudovedete? Am pornit în căutarea lor alături de Ducu Bertzi, artistul care adună în sălile de concerte public de toate vârstele. Muzica invitatului nostru de astăzi se pare că nu îmbătrâneşte, iar ascultătorii săi nu sunt deloc puţini.
Prezenţa lor în societate - discretă, ce-i drept, din cauza contextului - este garanţia faptului că lucrurile se pot schimba în bine. Deşi nu-şi ascunde nemulţumirea faţă de ceea ce s-a întâmplat în ultimele două decenii, Ducu Bertzi trădează un optimism a cărui obârşie o descoperi printre oamenii care îşi cumpără bilete la concertele sale. Artistul a vorbit, simplu şi sincer, despre procesul asfixiant de manelizare, corelat, într-un mod ce îl amplifică, cu promovarea masivă a imposturii. Dar Ducu Bertzi nu dramatizează situaţia. Să vedem împreună de ce.
CARTE DE VIZITĂ
• Ducu Bertzi s-a născut la 21 septembrie 1955, în Sighetu-Marmaţiei.
• A urmat liceul şi şcoala de muzică din oraşul natal.
• A absolvit Facultatea de Mecanică Fină - Bucureşti (1979).
• După 1990 a avut propria firmă de PR şi publicitate.
• La 14 ani înfiinţează trupa de rock „Express 69".
• În cei 30 de ani de activitate muzicală a susţinut peste 4.000 de spectacole de muzică şi versuri.
„Ascultătorii de folk nu sunt ascultaţi"
Adevărul: Cum arată profilul ascultătorului de folk astăzi, în comparaţie cu profilul ascultătorului din generaţia dumneavoastră?
Ducu Bertzi: Şi astăzi ascultă