Petrolul şi gazele vor continua să fie principalele resurse energetice încă 10-20 de ani, urmând ca regenerabilele să ia un avans considerabil pe măsură ce sursele fosile se vor epuiza şi vor deveni din ce în ce mai scumpe. Acestea sunt principalele concluzii ale summitului „Viitorul energiei alternative”, organizat de General Electric în această săptămână în oraşul Salzbergen din Germania.
„În momentul în care preţul petrolului va sări din nou de 100 de dolari, regenerabilele vor lua un avans considerabil. Dar mai devreme de 10-20 de ani nu cred că vor putea prelua controlul”, a declarat Jorg Fischer, director financiar al EnviTec Biogas, precizând că, până atunci, dezvoltatorii de regenerabile vor trebui să găsească modalităţi pentru a coborî preţurile energiei.
La rândul său, Cord Landsmann, director financiar al E.ON Renewables, a arătat că expansiunea gazelor neconvenţionale şi costul din ce în ce mai mare al emisiilor de dioxid de carbon vor face resursele fosile tradiţionale să piardă teren şi renegerabilele să fie mult mai atractive pentru investitori. „În următorii 10-20 de ani vom fi martorii unui declin al petrolului. Nu se va putea realiza acest lucru peste noapte, dar este posibil la orizontul anilor 2020-2030”, spune el.
Opt miliarde de euro din partea E.ON
Landsmann a arătat că E.ON a bugetat pentru proiectele în energia verde opt miliarde de euro pentru perioada 2008-2011, propunându-şi să reducă emisiile cu 50% până în 2030 la nivelul companiei. Reprezentantul companiei germane a precizat că suma alocată acestor proiecte este “imensă” şi reprezintă “un mare angajament din partea E.ON pe partea de energie verde”.
Întrebat de moderatorul discuţiilor care este nivelul barilului de petrol pe care E.ON l-a prevăzut pentru această perioadă atunci când şi-a stabilit bugetul pentru regenerabile, Landsmanna evitat să dea un răspun