Că este adăugat într-o tocăniţă sau peste o friptură ori folosit la lichiorurile aperitive, turnat cu generozitate peste clătite, gofre sau îngheţată, siropul de arţar este cel mai folosit ingredient din bucătăria canadiană. Descoperit de triburile ameridiene cu mult înaintea coloniştilor americani, siropul a devenit parte din identitatea Canadei. De altfel, frunza de arţar este folosită ca simbol al Canadei încă din secolul al XVIII-lea, fiind prezentă pe steagul ţării şi pe monede.
O LEGENDĂ
Una dintre legende spune că siropul de arţar ar fi fost descoperit de un şef iroquis (triburi de indieni atestate documentar că ar fi trăit aici în urmă cu 8 milenii - n.n.) pe nume Woksis. Întors să-şi recupereze toporul tomahawk pe care îl înfipsese în trunchiul unui copac, acesta nu a dat atenţie lichidului incolor ce a început să curgă după ce a scos toporul.
Din întâmplare, la poalele copacului era pus un vas din scoarţă de mesteacăn şi, astfel, picătură cu picătură "apa de arţar" a umplut bolul. A doua zi, soţia lui Woksis a observat că vasul este plin. Gândindu-se că este apă, aceasta a folosit conţinutul pentru a pregăti soţului său o tocăniţă. Întors acasă, Woksis a mâncat din tocăniţă şi i-a spus soţiei că tocana este dulce, dar delicioasă. Mirată, soţia a gustat din tocăniţă şi i-a dat dreptate. Descoperit printr-o întâmplare, siropul de arţar este ingredientul ce aduce bucurie papilelor gustative şi fericire pe chipul oamenilor din lumea întreagă.
Clătite cu sirop de arţar şi whisky
Ingrediente pentru 10 clătite: 250 g făină, 75 g zahăr tos, două ouă, 200 ml lapte dulce, două pliculeţe zahăr vanilinat, un pliculeţ praf de copt, 50 ml ulei de floarea-soarelui, ulei pentru prăjit, 150 ml sirop de arţar, 30 ml whisky, puţină sare.
Preparare: Se amestecă într-un bol ouăle cu sarea, zahărul tos, zahărul vanilinat