Valoarea de piata a proiectului City Mall din cartierul Eroii Revolutiei din Bucuresti a continuat sa scada in cea de-a doua jumatate a anului trecut, pana la nivelul de 32,9 milioane de euro, potrivit unui raport al fondului APN European Retail Property Group, care a platit in noiembrie 2006 circa 103,5 milioane de euro pentru a-si trece proiectul in portofoliu.
La jumatatea anului trecut mallul era evaluat la 51,6 milioane de euro, astfel ca pe parcursul a doar sase luni valoarea de piata a proiectului a scazut cu peste 36%. City Mall se afla totodata pe o lista de proprietati pe care australienii ar putea sa le vanda in urmatoarea perioada, dar pana in prezent "nu a fost primita nicio oferta la un pret rezonabil", se mai arata in acelasi raport.
Valoarea de piata a scazut ca urmare a reducerii veniturilor din inchirierea centrului, astfel ca pe parcursul anului trecut proprietarii City Mall au incasat doar 3,5 milioane de euro, mai putin cu 53% fata de anul precedent.
Creditele bancare ale City Mall se ridicau la sfarsitul anului trecut la 40,5 milioane de euro, cu 25% mai mari decat valoarea de piata a activului, depasind cu mult raportul agreat initial cu reprezentantii bancii, care prevedea ca imprumutul sa reprezinte cel mult 65% din valoarea activului.
In aceste cazuri, de cele mai multe ori bancile solicita garantii colaterale sau o rambursare anticipata a unei parti din imprumut, pentru echilibrarea acestui raport.
City Mall este unul dintre primele centre comerciale finalizate in Bucuresti in anul 2005, cand pe piata mai erau operationale doar proiectele Bucuresti Mall si Plaza Romania.
Proiectul are o suprafata inchiriabila de 19.000 de metri patrati si chiriasi precum Billa, Sprider sau KFC.
Pe parcursul anului trecut, proprietarii de malluri au fost nevoiti sa opereze reduceri de chirii pentru a putea mentine un g