O parte dintre funcţionarii din administraţiile publice locale braşovene au beneficiat de sporuri pe care Curtea de Conturi le-a catalogat, miercuri, ca fiind ilegale. Spre exemplu la primăria din Făgăraş salariaţii au beneficiat de sporuri de ţinută, de indemnizaţie de hrană, iar la Codlea de spor de antenă. Primarii multor localităţi susţin că toate aceste drepturi au fost obţinute în instanţă şi nu le-au acordat de bună voie.
Un exemplu concret este contractul colectiv de muncă de la Primăria Făgăraş. Angajaţii de acolo au beneficiat de spor de dispozitiv, spor pentru treapta de salarizare, spor pentru condiţii vătămătoare de muncă şi lista poate continua.
Pentru că anul trecut edilul oraşului a decis să le taie, sindicatul a dat în judecată primăria şi a câştigat. Primarul nici nu mai ştie ce e mai presus: o lege sau o hotărâre judecătorească.
Primarii din Zărneşti, Codlea sau Râşnov susţin că nu au acordat sporuri care să fie în afara legii. Şi în aceste cazuri toate drepturile au fost câştigate în justiţie: la Zărneşti sporul de dispozitiv, la Râşnov sporul de antenă.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici suţin ca toate sporurile care nu sunt prevazute în lege, dar se regăsesc în contractul colectiv de munca sunt ilegale. Mai mult, Curtea de Conturi va cere returnarea acestora. În total în ultimii cinci ani peste 200.000 de funcţionari au beneficiat de sporuri ilegale in valoare de 250 de milioane de lei.