Stinne Bergholdt din Danemarca este prima femeie din lume care a dat naştere după ce cancerul osos a lăsat-o infertilă
Femeia, în vârstă de 32 de ani, a născut prima oară în 2007, după ce a urmat un tratament de fertilizare. Un an mai târziu, daneza a născut a doua oară în mod natural. Succesul abia a fost făcut public.
Depistată cu cancer de oase în 2005, Stinne Holm Bergholdt a intrat la menopauză din cauza tratamentului chinuitor, scrie „The Daily Telegraph“. Înainte să înceapă lupta cu nemiloasa boală, daneza a avut grijă să-şi îngheţe părţi ale ţesutului ovarian în speranţa că într-o bună zi va putea deveni mămică. Şi nu s-a înşelat. În 2007, în urma unui tratament de fertilizare, Stinne a născut o fetiţă: Aviaja. Anul următor însă, înainte de a începe procedurile pentru al doilea tratament de fertilizare, daneza a aflat că a rămas însărcinată a doua oară. De data aceasta în mod natural.
„Când am aflat că am rămas însărcinată pentru prima oară am fost, desigur, extrem de fericită, cu toate că-mi era şi foarte teamă. Medicii au descoperit cancerul într-o fază avansată, aşa că nu puteam crede că m-am vindecat complet. A doua oară însă, a fost un miracol“, a declarat Stinne pentru „The Daily Mail“.
Succesul danezei are o importanţă deosebită întrucât, înainte, medicii nu ştiau cât timp funcţionează transplantul ovarian şi nici dacă acesta le permite femeilor să-şi mărească familia pe căi naturale.
Procedura urmată de Stinne le-ar putea permite femeile să întrerupă pentru o perioadă nelimitată de timp menopauza şi să conceapă copii, în mod natural, la vârste mult mai înaintate.
Speranţa la viaţă
Doctorii susţin că ţesutul ovarian ar putea fi folosit chiar şi la maximum 40 de ani după ce a fost pus la îngheţat. Astfel, femeile care s-au născut fără un sistem ovarian funcţional, dar şi cele care au rămas