Proprietarii de maşini vechi care nu vor să îşi cumpere un autoturism nou îşi vând tichetele de la Remat cu 1.000 până la 2.200 de lei. Diferenţa până la 3.800 de lei, valoare decontată de stat pentru fiecare autovehicul vechi, intră în buzunarul cumpărătorului.
Sute de ploieşteni au venit să-şi caseze maşinile mai vechi de zece ani. Dacă până acum tichetele erau nominale, iar o persoană interesată de achiziţionarea unui autoturism nou putea folosi un singur voucher, noul sistem „Rabla" permite unei persoane să utilizeze până la trei tichete valorice pentru cumpărarea unei maşini. Această decizie a creat o adevărată piaţă de vânzare a voucherelor. Totul depinde de calităţile de negociator ale proprietarilor de rable.
„Am venit să casez maşina care este din 1981. Nu am bani să îmi cumpăr alta nouă, dar sper că voi găsi pe cineva căruia să îi vând voucherul. Am auzit că preţul merge până la 2.000 de lei. Dacă o ţineam acasă, mai mult de 1.000 de lei nu obţineam pe ea", ne-a spus ploieşteanul Ilie Ciornea.
Liste de aşteptare
Angajaţii centrului Remat Holding lucrează la capacitate maximă pentru a face faţă cozilor zilnice care se întind pe câţiva kilometri. „Nu trebuie ca maşina predată să fie în stare de funcţionare, aceasta putând fi adusă chiar pe o platformă auto. Însă, trebuie să fie completă", ne-a declarat Florian Dinu, şeful centrului de casare din Ploieşti. Acesta a mai precizat că voucherele se vând cu preţuri cuprinse între 1.000 şi 2.200 de lei, unul singur fiind dat cu 400 de lei, în prima zi a programului.
Deocamdată, nicio firmă din judeţ nu s-a arătat interesată să participe la Programul „Rabla".
„Societăţile trebuie să trimită o înştiinţare la Administraţia Fondului pentru Mediu pentru înscrierea în program. Atunci, suntem anunţaţi că putem ridica un anumit număr de vouchere pentru persoanele juridice", a mai precizat