Canada este locul în care mulţi oameni au simţit că este casa lor, că îşi pot întemeia o familie, că pot avea o viaţă palpitantă şi prieteni cu duiumul. Astfel, aici se întâlnesc naţii de religii diferite şi asta se reflectă mai ales în gastronomie. De când Canada a fost colonizată de Marea Britanie şi Franţa, gastronomia s-a împărţit între aceste ţări, fiecare regiune canadiană având specialiţăţile şi stilul ei de a găti. Bucătăria canadiană din partea engleză este apropiată mai mult de bucătăria britanică şi cea americană, în timp ce bucătăria canadiană din partea franceză (Quebec) este apropiată mai mult de bucătăria franţuzească. Indiferent de tipul sau stilul de gătit adoptat în bucătărie, baza acestora o constituie ingredientele proaspete, dar şi conservele.
De asemenea, de larg consum sunt alimentele coapte şi vânatul. Găsim aici şi Doukhobors, sau bucătăria vegetariană rusă, dar şi cea canadiano-chineză regăsită în multe locuri în Canada, precum şi bucătăria tradiţională canadiană din regiunea arctică şi Teritoriile canadiene. Bazate mai mult pe vânat, reţetele se pregătesc conform tradiţiei inuite şi a tradiţiilor primilor colonişti. În unele provincii, cum ar fi Newfoundland, Nova Scotia, Prince Edward Island şi New Brunswick, reţetele aparţin bucătăriei irlandeze şi britanice, fiind preferate cele cu ingrediente cum ar fi peşte sărat, vită şi porc.
REŢETE TRADIŢIONALE CANADIENE
Câteva dintre reţetele tradiţionale canadiene includ brânzeturile, afinele sălbatice şi fructele de pădure Saskatoon, midii, carne de caribu şi bizon, somon şi orez sălbatic. Preferate mai sunt şi fiddleheads (vârfurile încolăcite ale unei ferigi comestibile), siropul de arţar, dar şi produse alcoolice locale: bere, vin şi vin îngheţat (din struguri care au fost lăsaţi să îngheţe şi din care se obţine un vin mai concentrat şi mai dulce decât cel obiş