Pentru cei care cred că o găsesc în averi, educaţie sau tinereţe, psihologii americani au surprize. Fericirea se ascunde, de fapt, în relaţiile cu cei din jur, colegi, prieteni, familie. Mult timp s-a crezut că nu există, că are doar surogate. S-a dovedit însă că optimiştii au mari şase să găsească fericirea, pentru că o caută, iar pesimiştii, să se-mpiedice în zadar de ea.
Ruxandra G. (25 de ani) îşi caută fericirea în puzzle-uri. Nu în bucăţile de carton colorat din care trebuie să construiască imagini, ci mai ales în cărţile şi filmele pe care le adoră şi cărora vrea să le descifreze sensul. „Toate cărţile bine scrise sunt puzzle-uri", spune Ruxandra.
Preferă romanele în care lecţiile de viaţă nu sunt „la vedere", cărţile SF pe care „lumea le consideră jucărele". Enigmele nu se opresc la o carte sau la un film. Ruxandra face legături între ele, pe teme, motive, simboluri. Şi a găsit puzzle-ul perfect în serialul american „Lost", povestea supravieţuitorilor unui accident de avion izolaţi pe o insulă, care are trimiteri la mitologii, religii, filosofii din tot felul de cărţi.
Ruxandrei îi place să înveţe toate aceste „lecţii", să afle răspunsuri la întrebări pe care nu şi le-ar fi pus niciodată. Asta o face să se simtă fericită şi „mai bogată". „Dacă aş avea un milion de dolari, mi-aş cumpăra o bibliotecă, cu o cameră şi un pat, undeva, departe. Atunci aş putea învăţa tot timpul."
Mereu mai mult
Oricât ar învăţa şi ar încerca, Liviu Chiperi (23 ani) crede că n-o să găsească niciodată fericirea adevărată. Pentru că este în firea lui să îşi dorească în permanenţă mai mult decât reuşeşte să obţină.
„Am fost fericit când m-am îndrăgostit, când am reuşit să realizez un proiect important, când am intrat la facultatea de medicină, când mi s-a îndeplinit un vis", spune el. Dar fiecare astfel de moment a fost urmat de „trezirea la r