Cele mai mari companii energetice aflate in portofoliul statului, in care lucreaza peste 25.000 de angajati, estimeaza in mare parte o crestere usoara a veniturilor pentru anul acesta, dar majoritatea se asteapta la stagnarea sau scadere castigurilor, potrivit propunerilor de bugete depuse pe site-ul Ministerului Economiei.
Desi sunt destul de prudente, estimarile de crestere a veniturilor avansate de marile companii energetice pentru acest an vin in contextul in care cei mai multi jucatori au fost confruntati anul trecut cu o scadere a businessului sau in cel mai bun caz cu o stagnare a incasarilor pe fondul efectelor crizei economice.
Astfel, in total, primele sase companii ca marime din sectorul energetic, respectiv Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Turceni si Transgaz, cred ca vor genera venituri totale de 13,7 miliarde de lei (3,3 miliarde de euro), mai mari comparativ cu 2009, insa doar doua cred ca vor deveni si mai profitabile in primul an dupa criza de anul trecut.
Spre exemplu, in cazul Romgaz, companie care asigura circa jumatate din productia nationala de gaze naturale, desi reprezentantii companiei estimeaza o usoara scadere a productiei de gaze pentru anul acesta, estimarile indica venituri aproape similare cu cele din 2009 si un profit net cu 25% mai mare comparativ cu anul trecut.
"Productia Romgaz de gaze naturale in anul 2009 a fost de 5,78 miliarde de metri cubi, iar cantitatea estimata pentru anul 2010 este de 5,70 miliarde de metri cubi. Fata de anul 2008, livrarile de gaze naturale ale Romgaz Medias au crescut cu aproximativ 1,8% in anul 2009", spun reprezentantii companiei.
Complexul Energetic Turceni, cea mai mare unitate de productie din bazinul Olteniei, are la randul sau estimari prudente in ceea ce priveste veniturile. "Restrangerea activitatii mai multor cons