Finantele nu au stabilit un numar de disponibilizari in sectorul public pentru a reduce cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB (peste 200 mil. euro), dar spera sa recupereze drepturi banesti ilegale acordate in ultimii doi ani, in suma de 2 mil. euro.
Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI sa reduca in 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin diminuarea personalului din sectorul public, o economie similara urmand sa rezulte si prin diminuarea platilor cu orele suplimentare si prime.
In opinia ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, cheltuielile bugetare sunt mult peste eficienta angajatilor si nivelul pe care statul si-l poate permite pentru a asigura sustenabilitate pe termen mediu si lung, impiedicand investitiile in infrastructura.
Insa el spune ca nu a fost stabilit un numar de disponibilizari in sectorul public prin care sa fie reduse cheltuielile de personal. "Nu este vorba de un numar de salariati. Una este sa reduci doua posturi cu salarii mari si alta sa...", a spus Vladescu, precizand ca va fi organizata o alta conferinta de presa pentru discutarea conditiilor din scrisoarea de intentie.
"Niciodata aceasta tara nu va putea sa creasca, daca nu va cheltui bani pentru investitii. O tara care nu investeste nu va putea plati salarii si pensii mai mari." Finantele au promis sa introduca masuri de reducere in continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o inghetare a tuturor salariilor cu exceptia celui minim (pentru a realiza o economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de inlocuire doar a unui angajat din 7 care parasesc sistemul.
Vladescu a aratat ca la nivelul UE Romania se afla pe locul al saptelea in ceea ce priveste cheltuielile cu salariile. Potrivit datelor Eurostat, nivelul remuneratiilor din Romania reprezinta 31,1% din veniturile bugetare si 10,2% din PIB.
Gheorghe Gherghina, secret