PREMIERĂ. Filmul „Shutter Island”, al lui Martin Scorsese, ajunge mâine pe ecrane, la câteva săptămâni după ce cartea care l-a inspirat a apărut în librăriile româneşti.
În urmă cu câteva zile, când „Shutter Island” făcea primele 44 de milioane de dolari din, probabil, lunga sa viaţă în cinematografe, criticii americani de la „L.A. Times” îşi puneau o întrebare legitimă : cât de mult poate rezista secretul finalului acestui film?
Nu e nici pe departe prima dată în istoria cinemaului când întreaga poveste ia o întorsătură bruscă, şi unii comentatori ar califica mai degrabă ieftină opţiunea lui Martin Scorsese pentru acest scenariu, în timp ce alţii o percep ca pe un o magiu adus lui Hitchcock.
Carte şi film, la pachet
Românii au la dispoziţie, din acest weekend, povestea în dublă variantă, pe marile ecrane şi în librării. „Shutter Island”, de Dennis Lehane, apărută în 2003, a fost tradusă recent la Paralela 45, iar filmul va intra de mâine în cinematografe, după ce a rulat în premieră mondială la Berlin, în afara competiţiei.
Cei care văd filmul ar putea savura, printre rânduri, „fitilurile” pe care le inserează scriitorul şi în care ghicim de fapt finalul. Cei care citesc întâi cartea ar putea fi dezamăgiţi de film. De fapt, nu pare un film de Martin Scorsese, ci un thriller care ar putea purta orice altă semnătură şi consemnează al patrulea parteneriat cu Leonardo DiCaprio.
Teddy Daniels (DiCaprio) e aparent un agent FBI care, împreună cu partenerul său, Chuck Aule (Mark Ruffalo), ia feribotul spre Insula Shutter, unde sunt închişi criminali cu boli psihice, în Spitalul Psihiatric Ashecliffe.
Este anul 1954, şi unul dintre pacienţii periculoşi, Rachel Solando, o mamă care şi-a înecat cei trei copii, a evadat. Nimeni nu a găsit o explicaţie, iar misiunea de a descurca puzzle