Cresterea economica a Chinei se va prabusi in urmatorii ani de la aproape 10% in prezent pana la 2%, dupa ce un fenomen de tip bubble, alimentat de creditarea scapata de sub control, se va sparge, este de parere Kenneth Rogoff, profesor de economie in cadrul Universitatii Harvard, scrie Bloomberg.
"Nu trece un deceniu fara ca ciclul economic sa nu inregistreze o cadere. Vom realiza cat de importanta este China abia atunci cand acest lucru se va intampla. Situatia va declansa recesiune in tarile din jurul Chinei", inclusiv in Japonia si Coreea de Sud, provocand probleme si exportatorilor de bunuri de larg consum din America Latina, a avertizat Rogoff, fost economist-sef al Fondului Monetar International.
China, asteptata sa devina a doua mare putere economica din lume, a fost un pilon al iesirii din recesiune a economiei mondiale. Avansul creditarii, preturile in crestere ale proprietatilor imobiliare, dar si expansiunea economica accelerata au incurajat guvernul de la Beijing sa demareze retragerea masurilor de stimulare implementate in perioada de criza.
"Raspunsul lor (al chinezilor - n.r.) la ultima criza financiara a ridicat in mod evident riscul ca economia Chinei sa se confrunte cu un bubble alimentat de datorii", a explicat Rogoff, care in 2008 a prezis caderea marilor banci americane.
In 2008, China a redus dobanzile de referinta si a initiat un program de sprijinire a economiei de 4.000 mld. yuani (430 mld. euro).
Piata imobiliara este fierbinte
Desi Rogoff a precizat ca nu poate anticipa cu exactitate ce va declansa explozia bubble-ului chinez, el a afirmat totusi ca proprietatile imobiliare ar putea alimenta acest fenomen, in conditiile in care reprezinta "cea mai comuna sursa" care duce la aparitia crizelor economice. Preturile terenurilor si cladirilor din Shanghai si Beijing "s-au indepartat de realitate", a aratat eco