*În perioada 2009-2011, plata dobânzilor pentru creditele luate de stat la bancheri va totaliza peste 5,3 miliarde de euro, cât valoarea tuturor investiţiilor derulate în România anul trecut
Anul trecut, statul român a împrumutat 9,5 miliarde de euro pentru a-şi acoperi cheltuielile, datoria publică urcând astfel de la 21,8% la peste 29% din PIB. În bani, creditul luat anul trecut de stat de la bănci şi instituţii financiare echivalează cu salariul mediu pe şase luni al tuturor angajaţilor din România, adică circa 2.200 de euro de căciulă, în condiţiile în care salariul mediu net este de circa 330 de euro.
Economiştii susţin că problema nu este că statul s-a împrumutat cu 26 de milioane de euro în fiecare zi, ci că banii nu au fost folosiţi cum trebuie, adică pentru a produce alţi bani, respectiv că nu au fost folosiţi pentru investiţii, ci pentru consum. "Este o problemă pe care o aveam şi înainte de criză însă acum este mult mai periculoasă. Statul s-a împrumutat pentru a acoperi cheltuielile curente nu pentru a face investiţii. În cazul în care economia românească nu va avea rezultate suficient de bune pentru a permite acoperirea acestei datorii în timp, România va ajunge, în trei-patru ani, în situaţia Greciei", a declarat pentru Gândul Matei Păun, managing partner BAC Investment.
90% din bani se duc pe pensii, salarii şi bunurile şi serviciile cumpărate de stat
În 2009 cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 18,1%, până la aproximativ 15 miliarde de euro, cele cu salariile s-au majorat cu 2,4%, până la aproape 11 miliarde de euro, în timp ce investiţiile (cheltuielile de capital) au scăzut cu 13,3%, până la 5,5 miliarde de euro.
Per total, pensiile, salariile bugetarilor şi cheltuielile cu bunurile şi serviciile ale statului (6,8 miliarde de euro, în scădere cu aproape un miliard faţă de 2008), au însumat che