Marian Iamandi, 30 de ani, din Jilava, este unul din milioanele de asistaţi social din ţară. El trăieşte împreună cu soţia şi cei doi copii din ajutorul social de 314 lei pe lună. Bărbatul nu a fost niciodată angajat. În România, sistemul de ajutoare sociale este incoerent şi încurajează nemunca. Două miliarde de euro plăteşte anual statul celor şapte milioane de beneficiari de astfel de indemnizaţii.
Comuna Jilava, judeţul Ilfov, ora 14.00, zi lucrătoare. La o oră la care te-ai aştepta ca lumea să fie la serviciu, străzile localităţii sunt pline de oameni care au ieşit din case pentru a-şi dezmorţi oasele. Toţi par relaxaţi. La colţ de stradă, câţiva bărbaţi discută despre următorul meci. Doi paşi mai încolo, alţii joacă rummy. Marian Iamandi are 30 de ani, este căsătorit şi are doi copii.
Șantaj de mii de euro cu filmări erotice piratate
Deşi este numai bun de muncă, bărbatul nu ştie ce înseamnă să fii angajat. El şi familia lui trăiesc din ajutorul social în valoare de 314 lei. „N-am muncit nicio zi în viaţa mea. Mulţi ar crede că sunt leneş, dar nu este aşa. Din cauza cazierului, nimeni nu mă angajează. Când am unde, mai lucrez cu ziua", spune Marian. Şi ceilalţi prieteni ai bărbatului se vaită că nimeni nu îi angajează.
„E criză, toată lumea dă afară. Nu ne primeşte nimeni la muncă", ne spune Ştefan, de 23 de ani. În plus, bărbatul afirmă că atât el, cât şi prietenii săi sunt respinşi pe motiv că sunt rromi, iar patronii nu au încredere în ei.
Şeitan: Nu vom avea un milion de şomeri în acest an
Cartier muncitoresc trimis în şomaj de criză
Şomajul tehnic trebuie anunţat la Inspectoratul Teritorial de Muncă
Peste 50 de feluri de ajutoare sociale
Aproape şapte milioane de români încasează ajutoare de stat în valoare de două miliarde de euro anual.
Statul plăteşte peste 50 de forme de ajutoare sociale. 41