Imprumuturile luate de stat de la FMI si UE, dar si de la bancile locale, au impins datoria publica in sus anul trecut cu 7 mld. euro, pana la aproape 35 mld. euro, potrivit Finantelor.
Exprimata in lei, datoria publica a urcat anul trecut cu 36%, pana la 149 miliarde de lei, ajungand astfel sa reprezinte putin peste 29% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 21,7%, in anul precedent.
Statul a fost nevoit sa se imprumute agresiv anul trecut pentru a-si acoperi deficitul bugetar enorm, care a urcat la 7,2% din PIB, respectiv 8,5 miliarde de euro.
"Ritmul de crestere a datoriei a fost destul de ridicat, dar reflecta adancirea deficitului fiscal. Nivelul nu este ingrijorator. Este la limite confortabile si suportabile", a precizat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank. Ea considera ca este fezabil scenariul de scadere a serviciului datoriei in acest an, in conditiile in care anul trecut s-a imprumutat mai agresiv de pe piata externa si pe termene mai lungi.
Desi statul a prezentat initial imprumuturile externe ca o necesitate pentru a asigura finantarea economiei, pe fondul restrangerii dramatice a finantarilor din mediul privat care alimentasera cresterile din anii trecuti, cheltuielile publice realizate nu au reusit sa dea impulsul asteptat. Economia a cazut cu 7,2% anul trecut, fata de o crestere cu 7% in 2008, in conditiile in care statul a "reusit sa majoreze doar cheltuielile cu salariile, in timp ce investitiile publice - care au efect de antrenare in economie - s-au diminuat.
Imprumuturile atrase agresiv de Trezorerie de la bancile locale au pus presiune pe cresterea dobanzilor, statul ajungand sa plateasca peste 14% in prima parte a lui 2009 pentru a obtine finantare.
In aceste conditii, Trezoreria a preferat sa se imprumute pe termen scurt, unele imprumuturi fiind rostogolite de mai multe ori in cursul anului.