Restantele la credite ale populatiei si companiilor au urcat in ianuarie la 4,37% din soldul total al imprumuturilor, cresterea de aproape jumatate de punct procentual comparativ cu decembrie intrerupand tendinta de aplatizare a ritmului de crestere a creditelor cu probleme din ultimele luni ale anului trecut, arata datele BNR.
Analistii spun insa ca saltul din ianuarie al restantelor ar putea sa fie doar temporar, desi considera ca in perioada urmatoare exista toate sansele ca portofoliile de credit ale bancilor sa nu se imbunatateasca semnificativ.
"Comportamentul din ianuarie al debitorilor ar putea sa fie strict legat de cheltuielile mai mari din decembrie, care i-au adus in imposibilitatea de a-si mai plati ratele la inceput de an. Probabil este vorba doar de o amanare a platilor pentru perioada urmatoare", apreciaza Catalina Molnar, economistul-sef al RBS.
In ianuarie, restantele totale ale populatiei si companiilor au ajuns la 8,77 miliarde de lei (2,1 mld. euro), fata de 7,82 miliarde de lei in decembrie, valoarea acestora fiind impartita aproape egal intre debitorii cu imprumuturi in lei si cei cu imprumuturi in valuta.
Desi sunt ferite de riscul de curs de schimb, creditele in moneda nationala le dau cele mai mari batai de cap bancherilor, mai ales ca in mare parte este vorba de credite de consum fara garantii care sunt foarte greu de recuperat de la clientii care nu mai platesc. Astfel, ca pondere in soldul creditelor, restantele la lei au ajuns insa la 5,8%, fata de 3,5% la valuta. Creditele in valuta sunt in cea mai mare parte credite garantate, ceea ce explica rata mai mica a restantelor.
Restantele au avansat rapid in special in prima parte a anului trecut, pe fondul cresterii ratei somajului in sectorul privat, al scaderii veniturilor companiilor si al deprecierii leului. In ianuarie 2009 rata restantelor ajungea la 1,7%