Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă Braşov îşi propune ca în 2010 să le inventarieze şi să le redea destinaţia pentru care au fost concepute
În cazul unui atac aerian braşovenii sunt condamnaţi la moarte. Adăposturile care ar fi trebuit să le salveze viaţa sunt de câţiva ani în paragină. Mai mult, autorităţile nu au nici măcar o evidenţă clară a acestora. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Protecţie Civilă Braşov îşi propun ca în 2010 să schimbe situaţia şi să redea adăposturilor destinaţia pentru care au fost concepute. Semnalul de alarmă a fost tras la împlinirea a 77 de ani de la înfiinţare serviciului de protecţiei civile.
„Cu adăposturile civile suntem într-o fază de reinventare a lor, de reverificare şi de stabilire a unor măsuri către primăriile în patrimoniul căreia se află, pentru folosirea lor în scopurile pentru care au fost construite”, a declarat colonelul Lucian Bogdan, adjunct al inspectorului şef ISU Braşov.
Se ştie că la Braşov sunt 184 de adăposturi, în Făgăraş 17, la Victoria 9 şi la Zărneşti 7. Conform legii, acestea pot fi date în folosinţă, dar este interzisă aducerea de modificări la structura acestor spaţii.
Reprezentanţii Protecţiei Civile spun că legislaţia în vigoare este în mare respectată atunci când vine vorba despre noile construcţii ce trebuie prevăzute cu astfel de spaţii. Totuşi, nu puţine sunt cazurile în care s-au aplicat amenzi usturătoare pentru nerespectarea legii. Sancţiunile pot ajunge până la 5.000 de lei.
Mai mult, tot anul acesta în vizorul militarilor braşoveni vor intra şi instituţiile publice, dar şi operatorii economici. „Aceştia trebuie să-şi ia în primul rând măsurile de prevenire şi de protecţie, pentru ca atunci când se întâmplă să ştie ce trebuie să facă”, ne-a spus lt.col. Sandu Marian (foto), şef Protecţia Civilă Braşov.
Protecţia Civilă Braşov va mar