Întrucât circulă prin sistemul sanguin, hormonii vin în contact cu toate organele corpului. Prin urmare, orice dezechilibru hormonal este urmat fie de o afecţiune de natură fizică, fie de o manifestare emoţională.
Activitatea glandelor endocrine poate fi comparată cu cea a aparatului administrativ dintr-un oraş, deoarece hormonii îşi pun amprenta asupra tuturor organelor. Numiţi mesagerii chimici ai organismului, hormonii circulă în corp prin intermediul vaselor de sânge, iar rolul lor este multiplu.
Astfel, prin activitatea lor, hormonii reglează metabolismul, ajută la dezvoltarea oaselor, prevenind apariția osteoporozei, scad nivelul colesterolului, ţinând, astfel, bolile de inimă la distanţă şi stimulează dezvoltarea muşchilor. În plus, stările emoţionale sunt influenţate tot de activitatea hormonală. Prin urmare, orice dezechilibru hormonal este însoţit fie de o afecţiune de natură fizică, fie de o manifestare psihică.
Excesul de estrogen dă agresivitate
Oamenii de știinţă americani de la Universitatea „California" din San Francisco au constatat că, la bărbaţi, estrogenul este responsabil de manifestările agresive și nu testosteronul, cum se credea până acum. În cadrul cercetării, câţiva câini au fost injectaţi, mai multe zile la rând, cu cantităţi semnificative de estrogen. Astfel, s-a putut constata că, la maturitate, câinii şi-au păstrat caracteristicile specific masculine, dar au prezentat un nivel crescut de agresivitate. Estrogenul nu a avut acelaşi efect şi asupra comportamentului femelelor.
Progesteronul, util în terapiile cerebrale
Leziunile craniene ar putea fi tratate cu ajutorul progesteronului, arată un studiu realizat de oamenii de știinţă americani de la Centrul de Sănătate al Universităţii „Emory" din Atlanta. Pentru a testa efectul progesteronului asupra leziunilor craniene, unui grup de voluntari i s-a injectat