Marian Sârbu este al şaselea social-democrat care părăseşte partidul, după Congresul din 20 februarie, când PSD şi-a schimbat liderul.
Alţi cinci parlamentari au anunţat în această săptămână că pleacă din partid şi se alătură grupului independenţilor.
Lovitura cea mai puternică a reprezentat-o divorţul lui Cristian Diaconescu de PSD. Plecările în lanţ sunt motivate de nemulţumirile mai vechi privind strategiile PSD, însă neoficial, "dezertorii" ar urma să formeze un nou partid de stânga, condus de Gabriel Oprea, ministrul Apărării şi să se alăture astfel PDL la guvernare.
Primul social-democrat care a plecat din PSD după Congres a fost Cristian Diaconescu, cel care, prin gestul său, a dat şi cea mai puternică lovitură de imagine partidului. Diaconescu s-a alăturat imediat grupului independenţilor lui Oprea, motivându-şi demisia prin atitudinea nepăsătoare a colegilor din PSD la informaţiile că cineva l-a filat 10 zile înainte de alegerile pentru şefia partidului. A urmat deputatul PSD Cătălin Cherecheş, care declara la momentul retragerii că îşi doreşte "un drum nou, alături de oameni serioşi, verticali, morali şi în primul rând, buni români".
Senatorul Şerban Mihăilescu şi deputaţii Ioan Munteanu şi Culiţă Tărâţă au anunţat şi ei despărţirea după ani de zile de activitate în această formaţiune. Mihăilescu declara că pasul este un nou început, care îi oferă posibilitatea să activeze într-un alt domeniu şi să ajute la construcţia unui nou partid. Acelaşi semnal, al apariţiei unei noi grupări politice, l-a dat şi Culiţă Tărâţă. "Este nevoie de o nouă forţă politică de centru-stânga care să sprijine Guvernul în eforturile sale", spunea Tărâţă la plecarea din PSD, lansând practic şi ideea că noul partid ar putea face parte chiar din Guvern.
Marian Sârbu trage cu ochiul la "cadoul otrăvit"
Marian Sâ