De o săptămână, de când se derulează Programul „Rabla“ 2010, rubricile de mică publicitate sunt pline de anunţuri pentru vânzarea voucherelor obţinute în urma casării maşinilor uzate. Cine vrea o maşină nouă poate cumpăra trei vouchere, câştigând la afacere cel puţin 1.500 de euro.
Mii de craioveni aşteaptă la cozile centrelor de colectare pe Programul „Rabla“ pentru a-şi preda maşinile uzate. Guvernul alocă în acest an fonduri pentru casarea a peste 60.000 de rable, aproape dublu faţă de anul trecut. Pentru fiecare maşină casată, proprietarii încasează un voucher (bon valoric) în valoarea de 3.800 de lei. Solicitanţilor de maşini noi li se acceptă spre decontare maximum trei vouchere, motiv pentru care în ultima săptămână a luat naştere o piaţă secundară a voucherelor, pe platforma anunţurilor de mică publicitate. Ieri, zeci de craioveni aşteptau să-şi predea maşinile la centrele de colectare. Firma Oltmetal SA are centre de colectare la Craiova, Podari şi Slatina.
„Am primit deja până acum 350 de maşini. Numai în Craiova şi Podari s-au strâns 180 de autovehicule. Am cerut până acum 500 de vouchere şi intenţionăm să mai cerem 200“, a spus Ion Pătruţ, administrator la Oltmetal SA. La coadă, oamenii îşi făceau de lucru, meşterind la maşini ca să le aducă pe roţi până la centru. Unul dintre craioveni schimba roţile de la un Trabant la altul. „Avem două Trabanturi, însă doar pe unul îl dăm. Cu unul facem treabă. Maşini din astea nu mai găseşti. Calitate nemţească, sunt mai tari ca Oltcitul. Unul cred că face pe piaţă 1.500 - 2.000 de lei“, a spus Dan Lupu. Alături, alt craiovean făcea socoteala afacerilor cu vouchere.
„Pentru a încasa voucherele, maşinile trebuie să aibă toate piesele. Ulterior, piesele bune sunt recomercializate. Eu ştiu că au oamenii lor, care le vând în târgul de săptămână. Apoi, cei care încasează voucherul şi nu au bani să c