Noul preşedinte al PSD, Victor Ponta, a avut prima ieşire în teritoriu pentru a le mulţumi susţinătorilor fideli şi, chiar dacă a fost confundat cu Mircea Geoană (vezi discursul prim-vicepreşedintelui de la PSD Mehedinţi: “În primul rând, mulţumesc (…) domnului preşedinte Mircea Geoană… ăăă… vă rog să mă scuzaţi, a domnului Victor Ponta. Îmi cer scuze, îmi cer scuze, nu contează ce am hotărât înainte, vă spun cu toată sinceritatea că domnul Ponta este speranţa noastră, a membrilor partidului social din judeţul Mehedinţi, care a renăscut”), nu s-a fâstâcit şi a aruncat pe piaţă câteva idei.
Mai întâi, Ponta pare că a adoptat sloganul liberal “prin noi înşine”. La o zi după învestire, s-a deliminat categoric de “partidul de dreapta” PNL, cu care, spre deosebire de Geoană, va colabora punctual, apoi, deşi a promis că se va ieşi din această fixaţie numită “Băsescu”, i-a demolat preşedintelului proiectul privind reducerea numărului de parlamentari, noul şef al PSD anunţînd ca susţine parlamentul bicameral.
Confruntat cu dezertări masive pe frontul parlamentarilor PSD, Ponta ar mai vrea sancţiuni pentru trădătorii de partid şi, o ştire trecută oarecum cu vederea, dar care ar putea crea o dezbatere publică, introducerea votului obligatoriu.
Adriana Săftoiu şi Monica Macovei ar fi pro
Anul trecut, şi deputatul PNL Adriana Săftoiu, declara pentru Gândul că votul obligatoriu a devenit o necesitate în România şi că va iniţia un proiect de lege, atrăgând atenţia că, în general, cei care se prezintă la scrutin aparţin unei comunităţi sărace, uşor de manipulat. Şi Monica Macovei susţine votul obligatoriu, avansând ca model sistemul electoral din Belgia. Au mai existat şi alte voci care au susţinut un astfel de proiect, dar mult mai multe care s-au opus, astfel că proiectul de lege zace şi acum printr-un sertar prăfuit.
La noi, dezbaterile despre neces