Asta-i viata. Ceea ce am produs in anii de crestere se duce naibii in vreme de criza. Datoria publica creste (ingrijoratoare e viteza cu care te indrepti spre zid, nu marca masinii), deficitul bugetar a devenit noul „star” al presei economice, iar pietele financiare fac pariuri despe ce tara va crapa economic, prima.
Veniturile Greciei sunt in dolari, iar cheltuielile sunt in euro. Orice depreciere a dolarului ii afecteaza serios Ministerul de Finante elen Sa fim intelesi. Nu datoria publica in sine (un indicator greu pipaibil, totusi) ingrijoreaza, ci faptul ca aceasta va frana cresterea economica viitoare si va intarzia consumul privat.
E ca in viata. Daca esti dator vandut, va fi greu o vreme sa iti satisfaci capriciile de dinainte. Una, din cauza ca nu ai bani si pe urma, daca cheltuiesti aiurea, cei carora le datorezi bani sa trag de maneca.
Pe cine a surprins totusi, criza greaca?Grecia are dificultati (vulnerabilitati, bube) bugetare de vreo cinci ani, nu de cand e Bittman la Finante. O sa va mire poate, altceva. O parte din problemele financiare ale statului elen i-au fost induse monetar, din supraevaluarea euro in raport cu dolarul.
O buna parte dintre veniturile la bugetul grec sunt in dolari americani. Comertul maritim aduce dolari. Exporturile in Golful Persic, in Africa de Nord, tot dolari.Veniturile sunt in dolari, iar cheltuielile Guvernului sunt in euro, manca-l-ar ...de euro. Nu e de mirare ca Grecia are dificultati. Criza nu a facut decat sa le amplifice.
Bon. A venit criza. Speculatorii, mai ales cei care stiau adevarul din spatele cifrelor ambalate de oficiali, au inceput sa faca pariuri. Grecia a fost dusa la tratament pentru o julitura la genunchi, iar medicii i-au descoperit cancer, al carui tratament e mult mai scump. Asta e drama ei.
Acesta ar putea fi doar inceputulOficial, datoria Greci