Dacă ţi s-a recomandat să faci o operaţie, este bine să ştii că, oricât de banală ar fi, succesul procedurii şi perioada de vindecare depind şi de măsurile pe care le iei chiar tu.
Schimbări simple în stilul tău de viaţă, cum ar fi să mănânci echilibrat, pot fi extrem de benefice înainte de o operaţie, grăbind vindecarea. Un oarecare sentiment de teamă este natural să apară în aşteptarea acestui moment şi de aceea trebuie să te pregăteşti nu doar din punct de vedere fizic, ci şi psihologic. Este bine să ştii că o bună comunicare cu medicul chirurg care urmează să te opereze, dar şi cu anestezistul este foarte importantă. Iată care sunt cele mai bune metode de a te pregăti pentru operaţie şi ce ajută la scurtarea perioadei de recuperare.
Vorbeşte deschis cu medicul
Chiar de la prima consultaţie, trebuie să informezi medicul chirurg asupra istoricului tău medical, dacă ai vreo predispoziţie alergică, dacă iei vitamine sau dacă urmezi un tratament medicamentos cu sau fără prescripţie medicală. Medicamente precum aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, vitamina E sau suplimentele alimentare cu extract de usturoi ori de ginseng cresc fluxul sanguin şi, de aceea, medicul ar putea recomanda să stopezi administrarea lor cu două sau trei săptămâni înainte de operaţie.
Renunţă la fumat
Tutunul întârzie vindecarea şi, de aceea, trebuie să renunţi la fumat cu două săptămâni înainte de operaţie. Nu uita să precizezi medicului dacă suferi de anumite afecţiuni care pot periclita intervenţia chirurgicală, cum ar fi boli cardiovasculare, probleme de coagulare a sângelui, boli renale ori pulmonare sau tulburări tiroidiene. Anestezistul trebuie informat şi el asupra problemelor de sănătate pe care le ai, iar dacă urmezi un tratament cu anticoagulante, acesta ţi-ar putea recomanda să-l întrerupi.
Fă-ţi toate analizele
În funcţie de vârstă şi