Membră a Uniunii Artiştilor Plastici, pictoriţa este responsabilă de felul în care arată unele dintre cele mai elegante cafenele din Iaşi şi din Capitală. S-a născut în judeţul Bacău, dar s-a mutat apoi la Adjud. A ştiut dintotdeauna că îi place să picteze.
„Părinţii au văzut că am talent de mică. Era scump să studiezi pictura şi cu atât mai mult în alt oraş“, povesteşte ea. Valentina Druţu a devenit elevă a Colegiului „Octav Băncilă“ din Iaşi.
Au urmat ani de studiu în Bucureşti, la atelierul profesorului Titu Drăguţescu. „Voiam să fac design vestimentar, dar era foarte greu să intri la facultate. Am fost la o şcoală privată. Am cunoscut tot ce însemna elită în Bucureşti“, explică Valentina Druţu. Experienţa bucureşteană a fost continuată cu şase ani de pictură la Academia de Arte Frumoase din Iaşi.
A studiat în străinătate
După absolvirea facultăţii, s-a angajat la Palatul Culturii, ca muzeograf. „Lucrez acolo din 1995, acum sunt şefa Muzeului de Artă“, spune artista, care a participat la cursuri de specializare şi care a primit, de-a lungul timpului, premii pentru propriile creaţii.
Lucrările sale au fost prezentate în ţară şi peste graniţe în expoziţii personale şi de grup. Şi au făcut multe „victime“ în România, Grecia, Israel, Spania, Belgia, Italia, Germania, Canada, Luxembourg, Franţa, Olanda şi SUA. Pentru că în spatele stilului decorativ stă un mesaj sincer, pozitiv, care aşteaptă să fie descoperit de privitor. Acesta din urmă are şansa de a fi prins de elementele abstracte şi de a le asocia un sens.
„Îi las pe ceilalţi să se bucure şi să citească. E interesant să poţi descoperi povestea. Picturile – iar asta nu o spun eu – se recunosc uşor, deci stilul meu este absolut personal“, spune artista. După ani de pictură, şi câţiva de muzeu, şi-a încercat inspiraţia mai mult decât norocul în desi