Multe dintre bancile cu cota de piata mai mica de 3% au pierdut teren in anul de recesiune 2009 din cauza ca au inghetat sau au franat foarte puternic creditarea ca urmare a diminuarii finantarilor de la bancile-mama. Printre exceptii s-au numarat turcii de la Garanti, care au fost cei mai agresivi din segmentul bancilor mici si au reusit sa ajunga la o cota cu putin peste pragul de 1% din activele bilantiere ale pietei, fata de 0,6% in 2008.
Creditorul cu capital privat autohton Banca Carpatica si-a majorat cota de piata de la 0,8% la 1%. In ambele cazuri, cresterea cotei a venit impreuna cu pierderi financiare nete, insa situatia celor doua banci este diferita: Garanti urmeaza un plan de expansiune cu sustinerea bancii-mama din Turcia, in timp ce Carpatica resimte lipsa unui investitor puternic in actionariat, asteptand o majorare a capitalului social cu 25 mil. euro pana in aprilie.
De asemenea, portughezii de la Millennium au castigat 0,2% din piata, ajungand la o cota de 0,6%, insa continua sa se confrunte cu pierderi dupa al doilea an intreg de operatiuni in Romania. Criza le-a stricat planurile de a infiinta o banca de la zero pe piata locala, recesiunea afectand modelul de business care miza in mare masura pe finantarea persoanelor fizice printr-o retea dedicata exclusiv vanzarii de credite.
Imediat sub pragul care separa jucatorii din top 10 de restul pietei au ramas grecii de la Piraeus Bank si Banca Romaneasca - NBG, in aceasta ordine, ambele banci inregistrand micsorari ale cotelor de piata tocmai dupa ce in 2008 ajunsesera foarte aproape de pragul critic de 3%
Si filiala locala a grupului britanic RBS a pierdut 0,7 puncte procentuale din cota de piata, de la 2,9% la 2,2%. Banca a trecut printr-o perioada tulbure anul trecut, fiind initial scoasa la vanzare si apoi pastrata in grupul RBS care continua sa resimta socul pierd