OMAGIU. Bicentenarul Chopin debutează în România cu o serie de manifestări organizate de Institutul Polonez, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti sau Radio România Muzical. Sursa: Northfoto
Pe 7 februarie, naveta spaţială Endeavour STS-130 a pornit în spaţiu, din Cape Canaveral, Florida. La bordul ei, primul comandant polonez din istoria misiunii, George David Zamka, poartă într-un recipient special un facsimil al manuscrisului partiturii „Preludiul nr. 7, Opus 28”.
Aşa a început Anul Chopin în mai toate buletinele de ştiri din lume. Pe staţia spaţială, astronauţii au promis că vor asculta Chopin, la fel cum cei rămaşi pe Pământ se pregătesc de concerte, la aniversarea a 200 de ani de la naşterea sa, pe 1 martie.
Echipajul care a dus muzica lui Chopin în cosmos va preda oficial partitura Ministerului Culturii din Polonia, iar în martie va fi lansat un clip de 60 de secunde numit „Chopin - cetăţeanul lumii”, care va include imagini din misiunea Endeavour, pe fundalul „Preludiului nr. 7”.
Comitetul de onoare Chopin
1 martie este şi ziua în care 250 de muzicieni vor încheia maratonul de 171 de ore, început la Varşovia pe 22 februarie, data de naştere trecută în certificatul artistului, dar pe care părinţii lui au declarat-o incorectă. Tot luni, castelul regal din Varşovia şi casa memorială din Zelazowa Wola vor răsuna de mazurci şi poloneze.
În întreaga lume, comitete de onoare alese în cinstea Anului Chopin - decretat astfel de UNESCO - vor patrona evenimentele. Cel român este format din 18 personalităţi culturale, printre care Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici, Cristian Mandeal, Dan Grigore sau Radu Beligan.
Chopin se va asculta şi în România, în 2010. Mâine şi duminică, Festivalul Internaţional Chopin 200, organizat de Institutul Polonez şi Un