Dupa pierderile masive de parlamentari suferite in ultima perioada, pesedistii vor sa-si ia masuri de precautie: sa schimbe Constitutia astfel incat alesii care parasesc partidul sa-si piarda mandatul. Totodata, social-democratii vor sa intareasca la maximum disciplina de partid in cazul parlamentarilor, prin mandatul imperativ.
Viziunea PSD in privinta modificarii Constitutiei a fost prezentata ieri de deputatul Florin Iordache, care a explicat ca PSD nu vrea Parlament unicameral, dar accepta ca Senatul sa fie transformat in Camera de reprezentare a judetelor. Mai exact, senatorii ar urma sa fie alesi cate doi pentru fiecare judet, dar nu prin vot direct, ci prin votul consilierilor locali si judeteni. Capitala ar urma sa fie asimilata cu sase judete, rezultand sase senatori. Din acest punct de vedere, propunerea PSD seamana foarte mult cu cele ale UDMR si PNL.
Concret, UDMR a vorbit despre transformarea Senatului intr-o Camera a Regiunilor, in care sa fie reprezentate "toate regiunile istorice din Romania si judetele", atributiile urmand a fi diferentiate substantial de cele ale Camerei Deputatilor. La randul lor, liberalii au asimilat Senatul cu o Camera reprezentativa a comunitatilor locale, membrii urmand sa fie alesi "de catre un Colegiu al Marilor Electori, format din consilierii locali, consilierii judeteni, presedintii consiliilor judetene si primarii din intreaga tara".
Asemenea liberalilor, social-democratii iau si ei in calcul reducerea numarului de parlamentari. Daca la PNL numarul de alesi difera in functie de politicianul care a lansat ideea (316 in varianta lui Eugen Nicolaescu, 143 in varianta lui Tudor Chiuariu), PSD vede 300-320 de alesi numai in Camera Deputatilor, fata de 333 de deputati in prezent.
Profitand de marea dezbatere legata de modificarea Constitutiei, pesedistii incearca sa impuna o serie de masu