Bucureşteanul Laurenţiu Iancu, de 39 de ani, de profesie inginer, are în casă o fabrică de făcut bere din toamna lui 2009.
„Ideea mi-a venit în decembrie 2008, odată cu vizita unui prieten stabilit în Belgia. Mi-a povestit de un aparat pe care îl avea în casă cu ajutorul căruia producea bere. Pe loc mi-am dorit şi eu unul. Am testat mai multe echipamente din Belgia, Germania şi Marea Britanie pe care le-am cumpărat. Am ales un furnizor din Belgia pentru că este ţara cu 2.000 de tipuri de bere, dar şi unul din Marea Britanie“, povesteşte entuziasmat Laurenţiu.
Echipamentul de produs berea l-a costat 360 de lei, deşi se găsesc de importat unele şi cu echivalentul a 250 de lei, şi încă 65 – 68 de lei pe kiturile necesare obţinerii băuturii, care au diferite arome, de la cireşe şi zmeură, la berea neagră, care este cea mai tare.
Acum, Laurenţiu îşi face lunar între 9 şi 23 de litri de bere, în funcţie de reţeta ingredientului ales. Procedeul de producere al băuturii este simplu, iar secretul stă în tipul de kit pe care îl alegi. Prima etapă de fermentare a berii durează şapte zile, apoi conţinutul este tras în sticle, se adaugă zahărul, sticlele sunt capsate şi duse într-un loc răcoros pentru cinci zile, apoi urmează maturarea care durează minimum 14 zile.
„Pe piaţă există multe tipuri de ingredinete - kituri, iar acestea conţin extract de malţ, amestecat cu hamei şi ierburi aromate, iar reţetele originale vin de la producătorul belgian“, explică Laurenţiu.
Are mulţi prieteni
Bucureşteanul îşi încântă prietenii cu berea făcută de el în casă. Aceştia abia aşteaptă să guste din diferitele sortimente pe care le face Laurenţiu în casă.
„Este o bere ecologică, filtrată prin sedimentare naturală, iar multitudinea de arome o fac foarte bună. Preferata mea este berea cu aromă de zmeură, iar pe locul doi este cea neagră şi, deşi înai