Cancerul de col uterin este o boală care face ravagii în România. Cu toate acestea, foarte puţine femei au ales să se vaccineze împotriva virusului HPV, care cauzează îmbolnăvirea. Reticenţa este explicată şi prin informaţiile greşite pe care multe dintre femei le au. Iată câteva dintre miturile legate de cancerul de col uterin şi de vaccinare, cu explicaţiile de rigoare oferite de Centrul Naţional de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin.
Cancerul apare după vârsta de 40 de ani
Fals. Cancerul de col uterin poate fi făcut la orice vârstă. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt diagnosticate la femeile cu vârsta peste 45 de ani. 30% dintre cazuri apar la femeile cu vârsta sub 45 de ani. În fiecare an, 145.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este extrem de rar sub vârsta de 20 de ani. Între 1998 şi 2002, în SUA, nu s-a înregistrat nici un caz de cancer de col uterin sub vârsta de 20 de ani.
Vaccinarea împotriva HPV şi a gripei noi pot fi făcute în acelaşi timp
Fals. Între cele două administrări de vaccin este recomandabil să existe un interval de două săptămâni. De aceea, femeia trebuie să anunţe medicul care face vaccinarea dacă a făcut deja unul dintre cele două vaccinuri.
Vaccinul dă sterilitate, boli infecţioase şi începerea precoce a vieţii sexuale
Fals. Vaccinurile HPV nu conţin material infecţios, prin urmare ele nu pot produce infecţia şi nici nu pot duce la apariţia ulterioară a cancerului de col uterin sau a altor boli infecţioase. De asemenea, nu determină începerea precoce a vieţii sexuale şi nu produc sterilitate.
Vaccinul poate vindeca infecţia cu virusul HPV
Fals. Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosită în prevenirea infecţiei. Vaccinul nu vindecă o infecţie cu Human Papil