Tanara Ioana Ciocan a atras de curand atentia publicului nostru cu un gest artistic socant. Pe data de 10 ianuarie, a dezvelit, pe piedestalul de granit rosu din fata Casei Presei Libere, o statuie a lui Lenin facuta din bomboane, ciocolata, arpacas si orez. "Creatura" a zabovit pe soclu doar 24 de ore si a fost menita, in intentia artistei, sa puna bazele unui proiect mai amplu, care va avea ca punct final crearea unui Muzeu al Statuilor Comuniste. Dupa 20 de ani de la caderea comunismului, Ioana Ciocan considera ca România este pregatita pentru un asemenea demers. Muzee de acest gen exista in Ungaria, Cehia, Germania si Polonia, tari care au ales sa nu stearga pur si simplu o istorie de 50 de ani.
Ioana Ciocan este absolventa (1998) a Liceului "Nicolae Tonitza". In 2002, obtine diploma de studii la Universitatea Nationala de Arta, la clasa graficianului Nicolae Alexi. In acelasi an, obtine o bursa la Copenhaga, la Denmark Design Skole. In 2004, termina un Master la Ravensbourne College, iar in 2007 este asistenta fostului ei profesor de grafica. Dupa cateva expozitii, devine doctorand, sub indrumarea prof. univ. dr. Mihail Manescu.
- Esti asistenta la clasa unui grafician de talie, Nicolae Alexi. In mod firesc, cred, opera ta "de simeze" ar trebui sa fie congruenta cu preocuparile de catedra. Nu este. De ce?
- In calitatea mea de asistent la catedra de grafica, consider ca trebuie sa-i indrum si sa-i sustin pe studenti in a-si dezvolta propriile idei si expresii, sa-i "dirijez" fara a-i influenta, pentru a se contura in artistii care vor deveni. Predand la Master, analizez si apreciez proiecte foarte diferite ca stil si abordare, fata de ceea ce inseamna in mod traditional grafica. Am invatat sa ma detasez de ideile mele artistice si sa nu ma las influentata de ale lor. Alexi mi-a fost profesor nu doar de grafica, ci si de "pedagogie