În câteva ore, fluviul creşte şi câte 30 de centimetri, iar navigaţia se desfăşoară cu difiultate. Deocamdată doar câteva porţiuni de dig sunt trecute în faza I de apărare, dar se preconizează că până pe 3 martie, când Dunărea va mai creşte cel puţin 1-1,2 metri, iar zona de atenţie va fi mult mai extinsă.
Marinarii privesc cu uimire către fluviul care a început să crească cu două luni mai devreme. Există temerea că anul acesta apa va fi mult mai mare decât în anul 2006.
Numai în noaptea de 24 spre 25 februarie, nivelul apei a crescut cu 31 de centimetri atingând valoarea de 443 centimetri (cotă peste nivelul Mării Negre, nivel de referinţă-zero).
„Deocamdată nu suntem în faza de pericol. S-a dispus trecerea la faza I de apărare pentru digul din Insula Mare a Brăilei în zona Filipoiu. Prognoza arată destul de îngrijorător însă pentru că până în data de 3 martie se apreciază că nivelul apei va mai creşte cel puţin cu încă un metru", ne-a declarat Adrian Turiac director la Sistemul de Gospodărire a Apelor.
Vom avea inundaţii
Victor Ivanov, proprietarul remorcherului „Taifun", spune că nici în 2006, când apa a acoperit faleza joasă din Brăila, Dunărea nu a crescut aşa devreme.
„Atunci, apa mare a venit la sfârşitul lui martie, iar nu în februarie ca acum. Era normală creşterea dacă era de câţiva centimetri pe zi. Dar acum plec de la navă seara şi în fiecare dimineaţă trebuie să mut pasarela pentru că trece apa peste ea în timpul nopţii", ne-a spus marinarul Ivanov.
„Sigur o să avem inundaţii din nou, şi cred că vor fi mai mari decât au fost în 2006. La cât a nins în toată Europa şi la ce bazin hidrografic are Dunărea ne putem aştepta la orice", ne-a spus şi Costel Iacob, marinarul de serviciu de pe nava de agrement „Lacu Sărat".
Topirea bruscă a zăpezilor şi deschiderea barajelor din amonte va duce însă l