Străinătatea stă cu ochii pe ei. Autorităţile însă nu-i bagă în seamă. Elevii Şcolii de coregrafie "Floria Capsali", olimpici naţionali şi internaţionali, învaţă într-o şcoală fără duşuri, cabine de schimb şi săli de antrenament. "Abdomenul plat, vârful piciorului în faţă, rotire din coapsă, nu ţopăi, apasă pe degete!", răsună în săliţa mică vocea energică a profesoarei. De pe fruntea fetei curg broboane de sudoare. Toţi muşchii corpului îi sunt încordaţi la maximum. "Zâmbeşte! Priveşte către spectatori!", îi corectează ţinuta coregrafa. Greta scrâşneste din dinţi şi strânge mai cu putere bara de susţinere. Mişcările îi sunt ample, elegante şi graţioase. Profesoara parcă tot nu-i mulţumită. De la capăt.
O dată şi încă o dată, până ce fiecare mişcare iese perfect. Greta Niţă este elevă în clasa a VIII-a. Trupul zvelt, ambiţia şi munca straşnică au făcut din ea una dintre cele mai bune balerine din rândul colegelor sale de-o seamă. "A fost prima care a câştigat o bursă de studiu «Exploring ballet with Suzanne Farell», în urma desfăşurării audiţiei organizate de «The John Kennedy Center for the Performing Arts»", povesteşte profesoara sa, Diana Mateescu. Ei i-a urmat Cristian Preda. Şi el câştigător al bursei de studiu de trei săptămâni din Washington.
UN DU-TE VINO PERMANENT
Băiatul are 17 ani şi este elev în clasa a XI-a. Practică baletul de mai bine de opt ani. Priveşte timid, în pământ, atunci când vorbeşte despre cei patru ani consecutivi în care a ieşit pe primul loc la olimpiada pe ţară de coregrafie. Se trezeşte în fiecare dimineaţă la 6:00 fix şi ajunge acasă, în zilele cu spectacol de la Operă, şi la 10:00 noaptea.
"Umblăm cu sendvişurile în ghiozdan, ne mai cumpăram pe drum şi ce nu trebuie, un croasant, dar nu avem ce face. De la 8:00 dimineaţa la 10:00 avem studiu la Operă, apoi de la 10:00 până pe la 14:00 avem