100 de obiecte reprezentative pentru colecţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi” sunt în aceste zile în atenţia publicului târgoviştean.
Expoziţia „Instantanee tehnice. Achiziţii muzeale 2006-2008” poate fi admirată în incinta Muzeului Naţional de Istorie Târgovişte până în data de 10 aprilie. „În cadrul expoziţiei vizitatorii pot găsi automate muzicale, patefoane, gramofoane, ceasuri, telefoane, aparate foto şi cinema, aparate radio şi televizoare, maşini de cusut, aparate de măsură şi control, motoare, lămpi de iluminat, cărţi sau documente vechi”, a declarat pentru Adevărul de Seară, Camelia Cristofor, unul din coordonatorii acestei expoziţii.
Printre piesele de rezistenţă ale expoziţiei se regăsesc un fonograf „Edison” din 1910, un ceas solar din anul 1900, un telefon Ericsson din 1903, o busolă cu ceas solar din secolul XVIII, un gramofon „Parlophon” din 1910 şi un aparat foto „Amourette”. De departe însă, piesa reprezentativă a expoziţiei, situată dealtfel chiar în mijlocul sălii, este un gramofon din anul 1934, adus din Anglia.
Cele 100 de obiecte au fost achiziţionate de muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din Iaşi în perioada 2006 - 2008, parte dintre ele provenind din donaţiile oamenilor. „Sunt obiecte moştenite de la bunici şi nu le pot arunca la gunoi, ni le aduc nouă iar noi le punem în valoare pentru ca tinerii să poată vedea oricând astfel de aparate”, a declarat muzeograful Ioana Coşereanu.