Piata imobiliara locala a atras in ultimii ani numerosi investitori straini pentru castigurile rapide aduse, dar nu acesta este modelul care va duce la o crestere economica pe termen lung, apreciaza avocatii firmei Fuster Garcia-Berdoy, asociatii din Madrid ai casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Cu toate acestea, in ciuda actualei perioade de blocaj, dezvoltarea imobiliara este necesara, considera avocatii, in conditiile in care stocul de locuinte vechi este majoritar.
"Punerea unui accent prea mare pe real estate a fost una dintre greselile pietei si in Spania, dar in acelasi timp au crescut si alte domenii, astfel ca doua dintre cele mai mari banci din lume sunt spaniole, avem giganti in energie, in telecomunicatii, Inditex, cel mai mare retailer de imbracaminte. In Romania dezvoltarea imobiliara va trebui sa-si revina deoarece problema era pretul si nu cererea de locuinte", apreciaza Jaime Fuster, partener al firmei spaniole.
In Romania numeroase firme spaniole au cumparat in ultimii ani terenuri pentru constructia unor proiecte de locuinte, cea mai mare parte a acestora fiind insa blocate, pe fondul nivelului scazut al tranzactiilor si al tendintei de reducere a preturilor.
"Piata imobiliara isi va reveni si in Romania, al carei avantaj este dat de numarul ridicat de locuinte aflate in proprietate, care constituie o baza solida pentru realizarea unor proiecte noi. Pe langa piata imobiliara, sunt o serie de firme care isi propun sa faca si productie aici, in domenii precum biotehnologie, automotive sau IT si aceste segmente sunt cele care vor duce la crestera economica a tarii", spune si Pablo Garcia-Berdoy, cel de-al doilea partener al firmei si fost ambasador al Spaniei in Bucuresti.
Cei doi avocati au organizat in aceasta luna mai multe intalniri intre reprezentantii a 15 firme de inginerie spaniole si autoritatile locale,