Dacă se menţine mai mult de două săptămâni, tusea nu trebuie trecută cu vederea, pentru că nu există nicio situaţie în care ea să nu semnaleze o afecţiune.
Situaţiile în care tusea seacă persistă chiar mai mult de două luni sunt destul de frecvente, atrag atenţia specialiştii. Potrivit acestora, aproximativ 40 la sută din nefumătorii din Statele Unite ale Americii şi din Europa manifestă tuse cronică şi persistentă. Tusea face parte dintr-un top cinci al celor mai comune cauze ale prezentării la medic în întreaga lume.
1 Astmul şi alergiile
Principala cauză a tusei care, indiferent de tratament, se menţine pentru mai mult de două luni este astmul. O caracteristică a tusei în cazul astmaticilor este că episoadele sunt mai frecvente şi mai accentuate pe parcursul nopţii şi dimineaţa devreme. În plus, în cazul unei persoane care suferă de astm, tusea este însoţită de senzaţia de apăsare pe piept şi de respiraţie dificilă şi şuierătoare. Cauza tusei în astm este inflamaţia de la nivelul bronhiilor, care se agravează în condiţii de exerciţiu fizic intens, de răceală, de expunere la fum de ţigară şi la alte substanţe iritante, precum şi după consumul anumitor alimente.
Deşi în cazul rinitei alergice sunt mai frecvente simptome ca strănutul şi rinoreea (scurgerile nazale), aceasta se poate manifesta şi prin tuse în momentul expunerii la factorii declanşatori ai alergiilor.
2 Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
Aceasta este o altă cauză a tusei persistente, deoarece afecţiunea este caracterizată prin inflamarea şi prin deteriorarea căilor aeriene şi bronhiolelor (saci pulmonari de aer) şi printr-un exces de mucus pe care organismul încearcă în permanenţă să-l elimine prin tuse.
În cele mai multe cazuri, BPOC este cauzată de fumatul prelungit şi apare în special la persoanele cu vârste de peste 45 de ani. Spirometria (determinar