Liberalii trebuie să decidă dacă vor vota preşedintele „la pachet” cu echipa sau îşi vor alege individual fiecare lider. Sursa: Agerpres
Propunerea liderului liberal Crin Antonescu ca alegerile interne să se desfăşoare pe baza unor moţiuni a încins spiritele în PNL. Şeful partidului pare, la ora actuală, în avantaj, dar lideri precum Ludovic Orban sau Călin Popescu-Tăriceanu pledează intens pentru păstrarea actualului sistem uninominal.
Adepţii votului pe bază de moţiune susţin că în acest fel partidul va alege o direcţie clară, reprezentată de un candidat la postul de preşedinte, o echipă, un program politic plus un set de obiective asumate.
Pe lângă motivele de ordin general, ei adaugă unul care ţine de momentul actual din PNL: partidul are nevoie de Crin Antonescu ca locomotivă.
„Sunt adeptul propunerii lui Antonescu pentru că aceasta îi permite să vină cu o echipă care să-l ajute să realizeze obiectivul ca PNL să depăşească 20%”, ne-a declarat Stejărel Olaru, membru al Biroului Politic Central.
Argumente pentru uninominal
În schimb, adepţii votului uninominal susţin că liberalismul înseamnă competiţie şi că fiecare dintre membrii Biroului Politic trebuie ales individual. Ei spun că nu pot sprijini un sistem care să încurajeze promovarea unor membri ai conducerii care nu au voturi directe în spate.
„Sistemul de listă porneşte de la temerea unor lideri locali de a nu fi validaţi într-un congres al partidului”, susţine senatorul Gabriel Berca.
A treia cale
În PNL există şi voci care susţin un sistem mixt menit să împace dorinţa liderului Crin Antonescu de a avea o echipă cu alegerile uninominale. Din cei 30 de membri ai Biroului Politic, 15 să fie aleşi pe baza unei liste propuse de preşedinte şi alţi 15 uninominal. Statutul PNL va fi discutat joia