Sanatatea din Romania se afla in nedeclarat cod rosu. Anul trecut au plecat sa munceasca in strainatate cel putin 1.700 de medici dupa ce, in 2008, plecasera 2.100, iar cu un an inainte 1.500 de medici parasisera tara.
Exista un deficit grav de medici in discipline de maxima importanta, dar si maxima cerere in strainatate, de exemplu anestezie terapie intensiva si medicina de urgenta. Sunt date ale Colegiului Medicilor.
Acelasi Colegiu se asteapta ca incepanand cu luna viitoare sa se manifeste un nou val al acestui exod al halatelor albe, pentru ca 2.400 de medici romani si-au negociat plecarea in strainatate inca de la sfarsitul anului trecut, cu ocazia targurilor de joburi. Cum intregul corp medical din Romania cuprinde aproximativ 41.000 de doctori, putem spune ca situatia este disperata.
Aceasta migratie galopanta se suprapune unei situatii deja critice in conditiile in care Romania ocupa inca din 2008 locul 46 din 48 intr-un clasament, realizat de OMS, al numarului de medici la mia de locuitori. Aveam atunci 2 medici la mia de locuitori, mai putini decat tari ca Republica Moldova, Bulgaria sau Ucraina. La cei 8 cu care se lauda Franta sau Germania nici macar nu putem visa.
In acest ritm, in mai putin de 10 ani Romania va experimenta un colaps al sistemului de sanatate, avetizeaza Vasile Astarastoae, presedintele CMR. Dar nu o spune doar domnia sa. Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in momentul in care migratia medicilor intr-o tara depaseste 2%, statul trebuie sa introduca cod rosu si sa ia masuri.
Ce masuri pot fi luate? In principiu, ele sunt de doua feluri: masuri administrative de restrictionare a migratiei sau o schimbare de atitudine fata de corpul medical.
Masurile administrative vizeaza "legarea de glie" a medicului. Scolarizarea unui medicinist costa statul c