In dictionare, maladia Alzheimer este definita astfel: "O afectiune degenerativa progresiva a creierului care apare mai ales la persoane de vârsta inaintata, producând o deteriorare din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului, cu pierderea capacitatilor intelectuale ale individului si a valorii sociale a personalitatii sale, asociata cu tulburari de comportament, ceea ce realizeaza starea cunoscuta sub numele de dementa (din latina: demens). Boala si modificarile organice din creier care o insotesc au fost descrise pentru prima data de psihiatrul si neuropatologulgerman, Alois Alzheimer. Denumirea de Boala Alzheimer a fost utilizata pentru prima data de psihiatrul german Emil Kraepelin in manualul sau de psihiatrie (Lehrbuch der Psychiatrie, 1911). Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mintal la persoanele in vârsta si a devenit tot mai frecventa o data cu cresterea longevitatii."
Ar putea fi extrapolata maladia Alzheimer din planul dramei personale in acela al tragediei nationale? S-ar putea sa gresesc, dar mie imi pare ca da. Schimband termenii, are societatea romaneasca "tulburari de comportament"? Are. Manifesta ea simptomele dementei, ale smintelii? Si-a pierdut discernamantul? Are tulburari de memorie? Raspunsul (meu) este da - pe toata linia.
Sa presupunem insa ca Alzheimerul social este curabil. Sa presupunem ca, peste o vreme, societatea romaneasca isi va reveni in simtiri si va dori sa afle cum de s-a facut de s-a alzheimerizat. Dar "memoria interna", afectata de amnezie, nu-i va fi de prea mare folos, si atunci va incerca sa afle, din alte surse, raspunsurile - va apela la "depozitele nationale de memorie", adica la biblioteci. De ce la biblioteci? Pentru ca ele ar trebui sa fie depozitarele memoriei nationale. Pentru aceasta functiune a bibliotecilor exista chiar si o lege, care se numeste "Legea