Un inginer din Bucureşti produce acasă, într-un apartament, o gamă largă de bere cu arome diferite. Cu ajutorul unui echipament de 100 de euro, cumpărat din Belgia, Laurenţiu Iancu produce acasă între 9 şi 23 de litri de bere pe lună. „Făbricuţa“ a fost amplasată în bucătărie.
FOTOGALERIE
Laurenţiu Iancu este un inginer de 39 de ani, născut în Buzău, dar devenit bucureştean cu acte din 1990. În 2008, deşi criza economică încă nu-şi făcuse simţită prezenţa pe meleagurile mioritice, el a decis să-şi dea demisia de la firma la care lucra şi să înceapă o afacere pe cont propriu. Aşa se face că, din noiembrie anul trecut, el are în apartament propria „fabrică de bere".
Fanii lui Liverpool, încântaţi de berea şi de fotbalul românesc
Bucureşteanul care îşi face singur berea în casă
„De Crăciun, în 2008, m-a vizitat un prieten din facultate, stabilit în Belgia, şi mi-a povestit despre un aparat pe care îl are în casă şi cu ajutorul căruia îşi făcea singur bere. Mi-am dorit şi eu unul. Aşa am ajuns să testez mai multe echipamente din Belgia, Germania şi Marea Britanie pe care voiam să le cumpăr. Am ales un furnizor din Belgia, pentru că este ţara cu 2.000 de tipuri de bere", povesteşte Laurenţiu.
Se pune apă plată în recipient
Tehnologie simplă
Tehnologia nu este deloc una complicată, iar mare parte din secret stă ascuns în setul pe care îl foloseşti şi în reţetă. Astfel, materia primă pentru fabricarea berii este cutia care cântăreşte 1,5 kg, adică atât cât îţi este necesar ca într-o lună să obţii între 9 şi 23 de litri de bere. Prima etapă de fermentare a berii durează şapte zile, apoi conţinutul este tras în sticle şi se adaugă zahărul. Sticlele sunt capsate şi depozitate într-un loc răcoros pentru cinci zile, după care urmează maturarea, pe parcursul a minimum 14 zile pentru majoritatea berilor.
„Pe