Laboratoarele de profil spun că nu au bani suficienţi pentru efectuarea de investigaţii medicale gratuite. Pentru a-şi verifica sănătatea, oamenii au două variante. Fie aşteaptă cel puţin până în aprilie ca să-şi facă analizele gratuite, fie plătesc pe loc.
Majoritatea laboratoarelor de profil care au contract cu CAS sunt la fundul sacului cu banii, susţin reprezentanţii acestora. În unele unităţi, programările la analize gratuite se fac pentru luna aprilie cel mai devreme, iar în alte locuri nici nu se mai fac astfel de programări. Laboratorul de analize din cadrul Policlinicii Areni şi-a terminat fondurile de la mijlocul lunii, iar pentru restul analizelor de urgenţă a luat din banii alocaţi pentru martie. O situaţie dificilă se întâlneşte şi la laboratorul Synevo.
„Poate mor până atunci“
„Am făcut programări pentru luna martie, însă nu mai putem să facem altele deoarece nu ştim ce bani ne vor veni în următoarele luni. Aşa e sistemul. Banii pentru analize nu au ajuns şi nu o să ajungă niciodată dacă statul nu începe să se gândească la bolnav şi să-l ajute“, ne-a declarat Adrian Oprea, directorul laboratoarelor Synevo.
Banii primiţi pentru o lună sunt de 29.000 de lei, deşi necesarul este cel puţin dublu pentru a face faţă tuturor solicitărilor. Teoretic, analize gratuite pot să-şi facă toţi asiguraţii care au trimitere de la medicul de familie, atunci când se îmbolnăvesc.
În realitate, aceştia, deşi plătesc lunar contribuţii la sănătate, trebuie să scoată bani din buzunar pentru a-şi verifica rapid sănătatea. „Sunt salariat de 11 ani şi îmi plătesc lună de lună contribuţiile la stat. Acum când am zis să-mi fac analizele, să văd dacă nu am ceva pentru că n-am fost la doctor de vreo doi ani, trebuie să aştept două luni. Poate mor până atunci. Îi pasă cuiva?!“, a spus revoltat Valerian Iosub.
Sucevenii care nu