Tratament de bază în caz de astm bronşic şi de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bronhodilata-toarele relaxează musculatura căilor aeriene.
În funcţie de cât de gravă este afecţiunea, se folosesc două tipuri de bronhodilatatoare: unele cu acţiune imediată (când eficienţa medicamentului trebuie să se instaleze în câteva minute) sau retard (caz în care simptomele sunt atenuate pentru un interval de până la 12 ore).
Substanţele bronhodilatatoare pot fi administrate fie prin inhalare, fie pe cale orală (sub formă de tablete) sau injectabilă.
Varianta inhalatorie este mult mai eficientă, deoarece substanţa de bază ajunge direct la nivelul inflamaţiei, prin bronhii. Există două tipuri de dispozitive: spray-uri pentru administrare bucală şi dispozitive pentru administrare de pulberi prin inspirare, cum este turbohaler.
Expiră şi inspiră adânc
Pentru ca eficienţa medicamentelor bronhodilatatoare să fie maximă, este foarte important ca acestea să fie folosite corect. Astfel, în cazul folosirii sprayului, agită flaconul de trei-patru ori şi expiră înainte de a-l acţiona. Apasă o singură dată pe flacon inspirând adânc.
Continuă să inspiri şi ţine-ţi respiraţia pentru câteva secunde, apoi expiră. În situaţia în care foloseşti dispozitivul tip turbohaler, în care medicamentele sunt încărcate sub formă de pulbere foarte fină, ţine mecanismul în mâna stângă, iar cu mâna dreaptă răsuceşte inelul aflat la baza turbohalerului spre dreapta, apoi spre stânga. Inspiră profund în timp ce foloseşti turbohalerul. Ţine-ţi respiraţia câteva secunde, după care respiră normal.
Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga Şeful Catedrei de Farmacologie Universitatea de Medicină şi Farmacie„Carol Davila"
Cele mai comode bronhodilatatoare sunt cele care se întrebuinţează pe cale inhalatorie. O atenţie deosebită trebuie acordată însă folosi