» Magazinele de artizanat au inceput din nou sa prospere – dar nu pe buzunarul turistilor straini, ci pe al emigrantilor romani.
» Chiar daca Dracula a inlocuit "Calusul", obiectele din magazinele de profil sunt realizate in acelasi stil rustic indoielnic.
Esantioanele de artizanat prezente in top pot fi gasite pe site-urile magazinelor online de profil (artizanatromanesc.ro, traditii.ro, promocoop.ro, artizanat-online.ro, artizanat.net).
Nu afluxul anemic de turisti straini de dupa 2004 a scos artizanatul romanesc din criza in care s-a tot zbatut din ‘90 incoace, ci emigrantii romani care au avut grija sa se intoarca in tara adoptiva cu simboluri ale Romaniei (folosite fie pentru a decora apartamentul, fie pentru a fi date cadou amicilor de alta limba). Stilul e cel cunoscut, "rustic romanesc", si aduna toate cliseele turistice despre Romania – "Grigorescu", "tuica", "Luceafarul", "port popular" si, mai ales, omniprezentul "Dracula", care a uzurpat simbolurile de artizanat cele mai prolifice ale epocii comuniste, "Calusul" si "Coloana Infinitului". Papusile imbracate in port popular au evoluat si ele – taranca din Moldova e o blonda rujata si cu ochi albastri, coborata parca direct de pe Taraf TV; papusile facute dupa chipul si asemanarea Mariei Dragomiroiu sau al Lucretiei Ciobanu incep sa semene tot mai tare cu Nicoleta Guta.
Sticla de tuica "Dracula in tun"
1. Hitul de artizanat al comunismului a fost "Coloana infinitului" a lui Constantin Brancusi si papusa "Calusul". Brancusi suna mai cult decat Eminescu, dar prin influentele etno puternic stilizate hranea si protocronismul epocii: orice birou de activist avea undeva o copie minuscula in lemn a monumentului de la Targu Jiu sau o papusa "Calusul" cu brau tricolor, intr-o cutie transparenta de plastic; deloc de neglijat ca ambele figurine reprezentau Oltenia,