Actorul Liviu Manolache a iniţiat un proiect, unic în ţară, de prezentare a spectacolelor în sălile de clasă. La „Ora de teatru“, actorii îi invită pe tinerii din public să interpreteze diferite roluri pentru a intra mai uşor în atmosfera pieselor de teatru.
FOTOGALERIE
„Suntem un neam de Mitici!", se aude vocea unui licean din băncile aulei Liceului Teoretic Ovidius. Sala plină ochi râde aprobator. De aici începe povestea. Trupa de actori este pe scenă, costumată de spectacol.
Liviu Manolache - iniţiatorul proiectului, Andrei Cantaragiu, Luiza Sarivan, Bogdan Bucătaru şi Florentin Roman interpretează pe rând schiţe celebre ale lui I.L. Caragiale: „Amici" („Vezi, ăsta e defectul lui: e mojic şi n-are manere"), „Justiţie" („Şi cu onoarea mea cum rămâne?"), „Căldură mare" („Eşti un idiot, amice") şi „C.F.R." („Nu mai bem acum, nu mai ai nici un haz").
Improvizaţie cu elevi
Liceenii sunt timizi la început, dar atmosfera se destinde rapid. Actorii îi atrag pe tineri în rolurile lor, îi cheamă pe scenă să interpreteze. Cei mai îndrăzneţi urcă şi intră imediat în pielea personajelor. Actorul Liviu Manolache îi pune să imite o bârfă, cum e cea din schiţa „Amici", apoi o întâmplare absurdă dintr-o staţie de autobuz, ca în „Căldură mare". Performanţa voluntarilor este primită cu hohote de râs şi aplauze.
„Întotdeauna avem o satisfacţie când publicul, cel tânăr în special, acceptă provocarea de a veni pe scenă.
Înseamnă că simte altfel atmosfera spectacolului", spune mulţumit Liviu Manolache. „Ora de teatru" care a fost începută în acest an şcolar de actorii constănţeni are în centru opera lui Caragiale. „Caragiale este spirit, esenţă. Este extraordinar de actual şi, mai mult, este în programa şcolară", îşi argumentează alegerea Liviu Manolache.
Actorii au avut în vedere şi noile mijloace de culturalizare prin CD-uri şi DVD-uri,