Ţi-ar plăcea să foloseşti un săpun care să-ţi lase pielea moale şi catifelată fără să o usuce şi fără să o agreseze? Iată cum îl alegi pe cel potrivit.
Crema hidratantă face diferenţa
În supermarketuri şi în farmacii se găseşte o gamă variată de săpunuri care satisfac toate gusturile: lichide, solide, cu uleiuri volatile sau cu cremă hidratantă. Cu toate acestea, puţine persoane acordă atenţie alegerii săpunului.
Specialiştii ne atenţionează să avem grijă la tipul de săpun pe care îl folosim, deoarece, din cauza compoziţiei neadecvate, acesta poate agresa pielea, deshidratând-o. De aceea, se recomandă să folosim, pe cât posibil, doar săpunuri care au încorporat în compoziţia lor cremă hidratantă. Rolul acesteia este de a preveni deshidratarea şi de a lăsa pielea plăcută la atingere.
Atenţie la valoarea pH-ului!
Majoritatea săpunurilor au un pH mult mai mare decât cel al pielii (5,5), iar, în timp, acest lucru îşi pune amprenta negativ asupra pielii. De exemplu, atunci când pH-ul este mai mare de valoarea 7, aşa cum se întâmplă cu majoritatea săpunurilor, pielea începe să se usuce, iar iritaţiile nu întârzie să apară. Explicaţia este că atunci când folosim un săpun cu pH ridicat, stratul gras care protejează pielea este afectat. Rolul acestui strat este de a ţine la distanţă microbii şi de a atenua efectul negativ al factorilor de mediu (vânt, ger, fum). Prin urmare, putem proteja pielea folosind un săpun cu pH apropiat de al ei.
Bine de ştiut
-Săpunul cu cremă hidratantă poate înlocui gelul de duş, deoarece are o compoziţie asemănătoare.
-Săpunurile pentru mâini nu sunt recomandate şi pentru faţă, pentru că cele două zone au nevoi diferite.
-Săpunurile colorate au mai multe chimicale. De aceea, alege-le pe cele în culori neutre.
Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog Clini