producator din Fundu Moldovei, Bucovina
Auzisem de magazinul "La Baciu" de mai multa vreme, de la prieteni si colegi. Toti, fara exceptie, mi-au laudat preparatele traditionale, realizate "ca la mama acasa" si van dute chiar de familia producatorului, la fiecare sfarsit de saptamana, in Bucuresti. Curios, l-am cautat pe Calea Floreasca, unde-si are mica lui pravalie, si mare mi-a fost uimirea sa vad in fata magazinului o multime de oameni asteptand, rabdatori, la coada, sa intre in raiul cu bunatati.
Zau ca merita! Odata ajuns inauntru, te invaluie miresme ametitoare, in vreme ce din spatele vitrinelor te intampina dulcele grai mol dovenesc, care te imbie sa gusti, inainte sa cumperi, din toate produsele expuse in galantar. Ba, odata ajuns la casa, mai pri mesti in dar si cate o fasie de soric moale si gustos, par ca anume facut ca sa te convin ga ca tot ceea ce ai cumparat este preparat conform tra ditiei bucovinene. Chiar daca nu-mi prea place sa stau "la coada", va spun cu mana pe inima ca as teptarea a meritat, iar gustul pre paratelor m-a transformat, de atunci, in client per ma nent. Si cum o bucurie, ca sa fie intreaga, trebuie comunicata si altora, m-am gandit ca cititorii revistei noastre ar fi interesati sa afle o poveste adevarata, in care se vede ca satul romanesc nu se pregateste sa moara, ci sa traiasca, reactivandu-si traditia.
Ucenicul unchiului Toader
- D-le Ioan Baciu, in primul rand, felicitari pentru calitatea si gustul desavarsit al acestor bunatati pe care ni le oferiti! Ce v-a determinat sa incepeti aceasta activi tate?
- Eu ma trag dintr-o familie de macelari din Bucovina. Strabu ni cii si bunicii nostri s-au ocupat toata viata de prepararea carnii; vecinii ii chemau ori de cate ori taiau porci, vite sau oi, iar ei le transau si preparau carnea. Eu am invatat mese rie de la fratele bunicului me